Seler naciowy – właściwości odżywcze, kalorie, zastosowanie

Świeży seler naciowy

Seler naciowy stał się popularny przez to, że korzystnie wspomaga proces redukcji masy ciała. Spożywając go, dostarczymy do organizmu wielu składników odżywczych i witamin. Ich obecność w naszym organizmie jest niezbędna, aby ten mógł prawidłowo funkcjonować. Co więcej, seler wykazuje wiele właściwości wspomagających nasze zdrowie, a także kondycje naszego organizmu.

Jakie jeszcze korzyści dla organizmu niesie włączenie do diety selera? Dowiesz się tego, czytając poniższy artykuł! Zapraszamy do lektury!

Seler naciowy – charakterystyka

Seler naciowy należy do rodziny selerowatych. Jest rośliną dwuletni osiągającą do 1 metra wysokości. Jego budowa charakteryzuje się długą, chrupką łodygą. Łodygi selera naciowego zakończone są drobnymi listkami. Warzywo to najbardziej popularne jest w Europie Zachodniej i w Stanach Zjednoczonych. Znane jest już od czasów starożytnych. Chętnie uprawiane było przez starożytnych Greków i Rzymian. Popularność zyskało jednak w XVII wieku we Włoszech.

Najważniejsze różnice pomiędzy selerem naciowym a korzeniowym

Występują pewne różnice, które można zauważyć pomiędzy selerem naciowym a selerem korzeniowym. Co ciekawe ten drugi w Polsce spopularyzowany jest na szeroką skalę. Seler naciowy w odróżnieniu od selera korzeniowego nie posiada korzenia spichrzowego. Nie wyczuwa się w nim także gorzkiego smaku liści i ogonków. W jego budowie można wyróżnić gęstą rozetę liści o zgrubiałych i soczystych ogonkach liściowych. Stanowią one jego część użytkową. Cechuje się on także większą zawartością soli mineralnych, witaminy C i olejku eterycznego w składzie.

Seler korzeniowy w Polsce wydaje się popularniejszy. Dieta, w której warzywa te znajdą swoje miejsce, korzystnie wpływa na zdrowie naszego organizmu. Dzieje się tak, ponieważ obydwa gatunki selerów stanowią cenne źródło witamin i składników mineralnych. Seler naciowy w swoim składzie zawiera jednak więcej kwasu foliowego i beta-karotenu. Odznacza się także niższą kalorycznością oraz wartością IG. Z kolei seler korzeniowy dostarcza więcej żelaza, magnezu oraz fosforu.

Właściwości

Chcąc zatroszczyć się o zdrowie, powinniśmy zadbać o to, aby nasza dieta obfitowała w  zdrowe produkty. Powinny znaleźć się w niej warzywa i owoce również seler naciowy. Za sprawą witamin i składników mineralnych, które się w nim znajdują, posiada on wiele właściwości. Wpływają one korzystnie na nasze zdrowie. Zapobiegają, także występowaniu wielu chorób.

Krojenie selera naciowego
Źródło: Freepik.com

Do najpopularniejszych właściwości selera zaliczamy:

  • Zapobiega występowaniu miażdżycy oraz artretyzmu,
  • występujące w nim olejki eteryczne pobudzają trawienie,
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi,
  • obniża stężenie cholesterolu w organizmie,
  • chroni przed wystąpieniem zawału czy udaru mózgu,
  • stosuje się go w leczeniu łuszczycy,
  • wspomaga prawidłowe nawodnienie organizmu,
  • wspomaga proces redukcji masy ciała,
  • wykazuje właściwości moczopędne,
  • wspomaga trawienie tłuszczów,
  • umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • korzystnie wpływa na prawidłową higienę snu,
  • wykazuje działanie przeciwnowotworowe, a także wspomaga terapię nowotworową,
  • może być wykorzystywany jako lek poprawiający potencje,
  • znakomity afrodyzjak.

Seler naciowy – wartości odżywcze, witaminy, kcal, IG

Warzywo to jest stosunkowo niskokaloryczne. W 100 g selera naciowego znajdziemy zaledwie 17 kcal, a także około 2 g błonnika pokarmowego. Jego indeks glikemiczny wynosi 15. Pozwala to uznawać go za produkt o niskim IG. Stanowi dobre źródło antyoksydantów, składników mineralnych i witamin. Głównie witamin z grupy B, witaminy C, witaminy E, magnezu, żelaza, potasu, cynku oraz wapnia.

Wymagania uprawne

Seler ma bardzo podobne wymagania uprawne jak korzenna odmiana selera. Seler naciowy najlepiej rośnie na glebach żyznych i próchnicznych. Roślina wymaga nawożenia. Najlepiej obfitego nawożenia azotowego. Na lepsze plony możemy liczyć podczas długiego i ciepłego lata. Na ich obfitość korzystnie wpływa także duża wilgotność powietrza. Selera naciowego nie należy uprawiać w towarzystwie roślin podatnych na działanie szkodnika liściolubki selerowej np. pasternaka.
Seler naciowy warto hodować w towarzystwie warzyw kapustnych. Odstraszają one szkodliwe dla selera motyle.

Rozmnażanie

Nasiona wysiewa się w szklarniach. Najkorzystniej zrobić to w lutym lub na początku marca. Rośliny po rozwinięciu 2 liści należy rozsadzić w rozstawie 5 × 5 cm. Po otrzymaniu optymalnego wzrostu rośliny sadzi się w docelowym miejscu w rozstawie od 40 do 60 cm × 30 cm. Należy uważać, aby roślina nie została posadzona zbyt głęboko. Może to bowiem hamować jej wzrost.

Pielęgnacja

Tak jak większość roślin seler naciowy wymaga starannego odchwaszczania. Roślina ta do optymalnego wzrostu lubi także dobrze spulchnionej gleby. Warto więc o to zadbać. Co więcej, seler wymaga regularnego nawodnienia, zwłaszcza w suchym okresie. We wrześniu ok. 3 tygodnie przed zebraniem plonu łodygi selera naciowego się bieli.

Zbiór plonów

Plon pozyskuje się ok. 3 tygodnie po rozpoczęciu bielenia selera naciowego. A czym jest to bielenie?

To zabieg polegający na odbarwieniu nadziemnych części rośliny (liści, ogonków liściowych, pędów). Dokonuje się tego poprzez ograniczenie dochodzącego do nich światła. W tym celu okrywa się roślinę papierem, tekturą lub słomą. Dawniej w tym celu używano ziemię. Bardzo łatwo jednak seler naciowy przechodził zapachem gleby, co negatywnie wpływało na jego walory smakowe.

Szkodniki i choroby dotyczące łodygi selera naciowego

Do najpopularniejszych szkodników atakujących uprawy tej rośliny należą ślimaki! Poza tym seler naciowy jest często atakowany przez takie szkodniki jak:

  • liściolubka selerowa,
  • połyśnica marchwianka,
  • mszyca trzmielinowo-burakowa,
  • mszyca głogowo-marchwiowa,
  • przędziorek chmielowiec.

Seler często atakowany jest przez choroby, których źródłem są grzyby. Wymienić tu można: septeriozę selera, chwościk selera, rdzę. Lubi być także atakowany przez grzyby powodujące plamistość liści.

Kto powinien włączyć do swojej diety seler?

Seler polecany jest jako element diety, każdej zdrowej osoby. Tak samo, jak inne warzywa i owoce. Jako składnik występujący w wielu przepisach z łatwością uda się nam zwiększyć jego spożycie. Dzięki temu zadbamy o właściwą podaż witamin i składników mineralnych do organizmu. A jego właściwości prozdrowotne pozwolą uniknąć nam nie jednej choroby.

Seler to warzywo niskokaloryczne, doskonale sprawdzi się jako element diety odchudzającej. Posiada jednak właściwości pobudzające apetyt. 

Seler charakteryzuje się niską wartością IG. Może więc być spożywany przez osoby cierpiące na insulinooporność lub cukrzyce.

Zastosowanie

Seler uprawiany jest i wykorzystywany głównie jako warzywo spożywane na surowo. W szczególności jako chrupiący dodatek do wielu sałatek i serów. Można także wykorzystywać go jako składnik bulionów, zup i zapiekanek. Często wykorzystywany jako składnik koktajlu. Jego drobno posiekane liście mogą być używane jako zamiennik pietruszki.

Przeciwwskazania do spożywania selera naciowego

Wiemy, że warzywo to ma w swoim składzie dużo witamin. Mimo to spożywania dużej ilości tego warzywa powinny unikać osoby zmagające się z kamicą moczową. W jego składzie występuje bowiem duża ilość szczawianów. Utrudniają one także wchłanianie wapnia. Dlatego zaleca się, żeby w swojej diecie unikały go osoby zmagające się z osteoporozą.

Nie zaleca się, aby był spożywany przez dzieci do pierwszego roku życia. Po ukończeniu pierwszego roku życia można zadbać o to, aby znalazł się elementem diety dziecka. Należy wprowadzać go jednak stopniowo.

Na co zwracać uwagę kupując seler? Jak go przechowywać?

Podczas zakupu selera powinniśmy skupić się na jego wyglądzie. Wybieramy taki, którego główka jest zwarta a łodygi nieuszkodzone. Liście powinny być intensywnie zielonej barwy. Dodatkowo warto sprawdzić ich jędrność. Warzywo to powinno przechowywać się w lodówce. Nadaje się także do mrożenia.

Przykładowe przepisy

Seler to bardzo aromatyczne warzywo. Jego łodygi są nieco pikantne w smaku. Za sprawą swojego wyjątkowego smaku zdobył wielu zwolenników. Chętnie wplatany jest do diety pod różną postacią. Za sprawą jego popularności dostępnych jest wiele przepisów z tym warzywem w składzie. Poniżej jeden przykładowy przepis z użyciem selera naciowego.

Sok z jabłka i selera

Sok z selera i jabłek
Źródło: Freepik.com

Doskonały jako sok jednoskładnikowy. Za sprawą swojego lekko pikantnego smaku często występuje w towarzystwie innych warzyw i owoców. Najczęściej w towarzystwie jabłka.

Jak taki sok przygotować?

Seler i jabłko należy dokładnie umyć. Łodygi selera oddzielić a końcówki odkroić. Jabłko dzielimy na cząstki. Owoce przeciskamy przez wyciskarkę. Powstały sok będzie gęsty. Jeśli takich nie lubimy, możemy dodać do niego wody. Sok najlepiej wypić od razu po przygotowaniu.

Tak przygotowany sok posiada dużo właściwości prozdrowotnych. W jego składzie znajduje się dużo witamin. W sieci można znaleźć dużo przepisów na dania do przygotowania, w których można wykorzystać seler, zarówno sałatki, jak i zupy. Znajdź to, co będzie smakowało Ci najlepiej!

 

 

One thought on “Seler naciowy – właściwości odżywcze, kalorie, zastosowanie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close